RM100 SEJAM DENGAN MENGGUNAKAN PICKUP ATAU VAN

Posted on Februari 7, 2007. Filed under: Some Ideas |

Jika anda menyukai kereta dan lebih suka memandu hanya untuk apa-apa perkara pun, anda boleh menjadikan minat anda itu kepada peluang mencari wang yang berasaskan kereta dan sentiasa berada di jalanraya. Anda boleh menggabungkan kedua perkara tersebut di dalam satu lingkungan.

 

Di mana mempunyai pengalaman dan boleh mencipta kaedah baru, mencari wang kepada diri anda. Untuk jenis perniagaan yang boleh dikendalikan secara solo atau sendirian di dalam lingkungan kenderaan bermotor, van atau pickup seringkali boleh dijadikan sebagai kenderaan pilihan untuk memulakannya.

 

Ianya boleh digunakan untuk jarak jauh, mempunyai ruang kargo yang luas, mudah dipandu. Pilihan utama yang perlu difikirkan ialah dari segi kuasa dan juga saiz, kos penyelenggaraan dan membaikpulih serta serba guna. Dengan menggunakan van atau pun pickup, anda boleh menggunakannya bagi tujuan perniagaan seperti khidmat bantuan menukar minyak enjin dan penyelenggaraan mudah secara bergerak untuk kereta dan lain-lain. Banyak pengguna dan pemilik kereta yang mementingkan mutu sama ada bagi mereka yang tinggal di desa atau pun di bandar atau di pinggir bandar.

 

Perkhidmatan seperti ini akan menjadi popular dengan cepat kerana pengguna tidak perlu bersusah payah ke sana ke mari untuk mencari bengkel membaik pulih. Jika anda sukakan kanak-kanak anda boleh menjadikan kenderaan anda sebagai studio gambar bergerak. Apa kata idea mengenai tukang kunci / pembuat kunci bergerak. Orang yang tertinggal kunci rumah dan kereta atau kenderaan lain boleh memerlukan perkhidmatan anda.

 

Jika anda menyediakan perkhidmatan pantas dan boleh dihubungi dengan segera, anda boleh menjadi terkenal dengan cepat dan akan menjadi pilihan pelanggan, orang ramai, jabatan polis dan juga pusat membeli belah. Selain itu ramai orang yang sanggup membayar wang bagi menukar minyak enjin dan menapis minyak tanpa perlu pergi ke pusat penyelenggaraan yang jauh dan mungkin kosnya lebuh mahal daripada yang anda tawarkan.

 

Dan bergantung pula kepada minat dan pengetahuan yang ada, anda boleh bermula daripada memberi perkhidmatan ringan, penyelenggaraan, menukar minyak enjin, filter, menukar tayar, tuning enjin, rahsianya ialah menawarkan kepada pelanggan seberapa banyak kemudahan dan perkhidmatan yang anda ketahui dan mampu lakukan dengan baik.

 

Memungut dan membuang bahan sisa adalah juga satu perkhidmatan yang baik dan berdaya maju. Di dalam kawasan tempat tinggal di sesebuah daerah selalunya mempunyai bahan buangan dari sampah sarap sehinggalah bahan-bahan lain. Banyak sampah sarap dan bahan sisa yang perlu dilupuskan setiap hari.

 

Hubungi pihak kontraktor, perkhidmatan sewaan pangsapuri, pihak pemaju landskap, pemaju kondominium bagi mendapatkan perkhidmatan membuang bahan sisa seperti sampah sarap dan sebagainya. Walaubagaimana pun fikirlah dua tiga kali jika anda ditawarkan untuk membuang bahan sisa yang diragui seperti sisa toksik. Anda akan mengundang risiko jika anda mengambil tugas tersebut dan anda juga berkemungkinan akan didenda dengan jumlah besar jika anda ditangkap.

 

Atau ada pengaduan dari pihak awam dan mungkin akan dipenjarakan jika anda didapati membuang sisa toksik secara haram. Dalam pada itu anda mungkin boleh juga mendapat wang tambahan lain sekiranya bahan buangan yang masih diguna atau dikitar semula.

 

Contohnya perabut yang dibuang mungkin hanya mengalami kerosakan kecil, anda boleh membaikinya dan menjualnya semula dengan harga murah. Ia diperolehi secara percuma, tak kisahlah jika anda hanya mendapat sedikit wang. Begitu juga dengan barangan elektrik, plastik, kotak kertas, botol-botol, besi-besi dan akhbar-akhbar lama.

 

Semuanya boleh menjadi wang dan boleh diperolehi secara percuma. Mungkin juga anda boleh mendapat tugas-tugas membuang sisa bahan buangan dari bahan-bahan pembinaan, anda boleh menemui papan lapis, kayu, papan, batu bata dan sebagainya. Mungkin juga anda meminati fotografi dan juga kamera.

 

Mengapa tidak menjadi jurugambar bergerak ? Anda boleh menjual kemahiran anda dengan menawarkan khidmat gambar perkahwinan, parti, sukan, dan juga lain-lain peristiwa menarik. Mungkin juga anda sukakan bermacam-macam perkara, jadi dengan itu anda boleh kombinasikan idea anda itu mengikut kesesuaian. Anda akan dapati yang anda boleh memperolehi banyak wang dengan melakukan apa yang anda gemari, tanpa arahan bos kecuali diri anda sendiri. Selamat mencuba !

(9)

 

Advertisements

Make a Comment

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Satu Respons to “RM100 SEJAM DENGAN MENGGUNAKAN PICKUP ATAU VAN”

RSS Feed for idea unik Comments RSS Feed

cakap senangla


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: