BAGAIMANA MEMPEROLEHI RM5,000 SEMINGGU HANYA BERCAKAP DENGAN ORANG LAIN

Posted on Ogos 11, 2007. Filed under: Some Ideas |

Seminar dan workshop pada hari ini adalah merupakan satu cara utama bagi orang dewasa untuk belajar, yang mana ianya merupakan satu sistem pembelajaran yang mempunyai kaedah seperti mana pembelajaran akademik. Kaedah mudah dan pendek ini memberikan dan menghidangkan maklumat yang sangat berkesan dan efisien. Anda boleh menjalankan seminar mengenai sebarang subjek .

Dengan bayaran untuk menghadiri seminar tidak kurang daripada RM20 seorang, ianya menjanjikan peluang membuat duit yang sangat besar. Kebiasannya bayaran dikenakan adalah di antara RM50 hingga RM500 seorang.

Ada juga yang mengenakan bayaran sehingga RM3500 seorang, bergantung kepada jenis seminar yang dianjurkan. Dan di dalam melaksanakan seminar ini anda boleh memperolehi pendapatan beberapa ribu ringgit sehari, dengan margin keuntungan melebihi dua puluh peratus atau lebih.

Apa yang anda perlukan ialah telefon, komputer / komputer riba, kabinet untuk fail, dan sedikit borang dan juga alat-alat tulis. Jikalau anda boleh menarik minat ramai orang anda boleh menjual atau mengenakan bayaran sebanyak RM500 seorang untuk seminar yang akan anda jalankan. Mungkin ia lebih mudah daripada menjual seminar yang berharga RM50.

Bayaran untuk sesuatu seminar tidak terbatas tetapi dua pertiga di antaranya adalah dalam lingkungan RM100 hingga RM500. Dengan pengurusan yang tepat, anda boleh meletakkan harga setinggi yang anda rasa boleh anda lakukan.

Dan jangan lupa kaji selidik yang perlu dilakukan suapaya penyertaan tidak berkurangan kerana peningkatan harga yang anda lakukan. Dan jangan meletakkan harga yang terlalu rendah kerana kos yang diperlukan mungkin tinggi, jika begitu anda akan menghadapi masalah besar pula nanti.

Pengiklanan utama anda adalah melalui pemasaran terus dan secara pos / email / kaedah pemasaran online yang lain. Direct respons marketing adalah termasuk urusan pos terus, yang mana ia memberikan motivasi dengan cepat kepada pembaca. Contoh paling baik mengenai direct mail marketing ialah Uji Kata Reader’s Digest.

Tempat atau dewan untuk seminar yang akan anda jalankan mestilah mempunyai unsur-unsur kekeluargaan, persahabatan dan selesa. Anda boleh memilih untuk menyewa dewan yang besar dan mewah tetapi tidka mempunyai peserta yang ramai atau anda boleh menyewa dewan kecil tetapi selesa dan ia akan dipenuhi peserta. Kawasan tersebut tidaklah perlu terlalu fancy / menarik tetapi biarlah ia mudah ditemui, selesa dan selamat.

Panjang seminar yang akan anda jalankan haruslah berdasarkan kandungan yang boleh anda sediakan. Jangan terlalu memanjangkan seminar anda sehingga membuatkan peserta terpaksa menunggu sehingga ke waktu malam.

Untuk mendapatkan seminar yang sesuai panjangnya, anda perlu mengira jumlah perbelanjaan yang perlu dibayar untuk menyewa dewan, nota, makanan dan lain-lain. Kiralah jumlah bagi program setengah hari dan juga satu hari.

Anda mungkin akan menemui bahawa anda boleh menyampaikan mesej yang lebih berkesan di dalam program selama setengah hari. Ia juga akan dapat memotong kos dan meningkatkan keuntungan anda.

Biasanya kos untuk sewa dewan atau bilik bergantung kepada jumlah jam yang digunakan termasuk penyediaan peralatan seperti skrin, TV, projector slide dan sebagainya. Salah satu risiko di dalam perniagaan seminar ini ialah anda mesti menempah dewan atau bilik lebih awal sebelum anda tahu jumlah peserta yang akan menyertai seminar anda.

Pastikan jika anda menempah dewan, anda tahu tarikh untuk membatalkan tempahan atau mengesahkannya. Anda mahukan supaya peserta-peserta seminar anda meninggalkan bilik seminar dengan perasan puas dan memperolehi sesuatu yang amat berharga dan sekurang-kurangnya mereka juga rasa puas memperolehi perkara berharga dan juga rasa terhibur dengan penyampaian ceramah, diselang-seli jenaka.

Adakah anda akan mendapat kos yang setimpal dan berpatutan jika anda mengupah penceramah? Pada peringkat awal kerjaya anda ini anda mungkin mahu menyampaikan sendiri ceramah anda, bukan hanya ia boleh mengurangkan kos, tetapi anda akan dapat mengetahui apa yang boleh berkesan dan apa yang tidak begitu berkesan.

Penceramah yang bagus mempunyai penguasaan maklumat yang bagus dan memberi kesan yang sungguh baik kepada peserta serta cara persembahan yang sangat baik dan berkesan. Untuk contoh topik, anda boleh memberikan tunjuk ajar kepada peserta bagaimana untuk membuka perniagaan sendiri, menjalankan seminar, membuat pinjaman dan juga apa sahaja topik-topik menarik yang boleh anda fikirkan.

Dan juga melalui kaji selidik yang anda jalankan, anda boleh memberitahu peserta mengenai pengalaman anda sendiri dan memberikan mereka contoh terdekat di dalam bidang tersebut.

Sasarkan juga sekiranya peserta mahukan program lanjutan atau anda menggalakkan mereka memberitahu orang lain mengenai seminar anda, dan dengan itu anda akan mendapat iklan secara percuma. Jika seminar yang diberikan itu berkesan sudah pasti ia akan menjadi sebutan.

Akhirnya sesuatu seminar itu seharusnya memberikan satu suasana yang indah dan menyeronokkan dan satu proses pembelajaran yang berkesan dengan itu ia akan dapat menarik minat lebih ramai peserta pada masa akan datang.

Anda boleh mendapat wang tambahan lagi di akhir sesi program dengan menjual CD ROM, buku-buku, kaset-kaset, dan juga barang yang berkaitan dengan seminar itu.

Jualan seperti itu boleh memberikan peningkatan penambahan sehingga lebih tiga puluh peratus lagi kepada anda. Kerjaya di bidang ini adalah sangat menguntungkan dan ramai yang berjaya membina kejayaan mereka dalam masa hanya beberapa tahun sahaja dan telah memperolehi pulangan yang sangat lumayan.

(24)

Advertisements

Make a Comment

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: