RAHSIA MEMPEROLEHI RM15,000 DALAM MASA 15 HARI

Posted on Januari 11, 2008. Filed under: Some Ideas |

Menjual produk / perkhidmatan secara pos / internet merupakan satu kaedah dan perniagaan paling cepat berkembang di dunia pada masa sekarang. Dianggarkan pada tahun 1991 sahaja, jualan secara pos berjumlah RM400 billion di Amerika sahaja. Berjuta-juta orang daripada segenap lapisan hidup dan dari segenap penjuru dunia menceburi urusniaga pos / internet dan jumlah semakin bertambah setiap hari.

Beberapa orang daripada mereka memperolehi pendapatan sehingga berjuta-juta ringgit, sebahagiannya memperolehi beberapa ribu ringgit dan ada yang memperolehi pendapatan tambahan beberapa ratus ringgit sebulan.

Dan ada juga yang hanya sekadar mencuba secara main-main hanya memperolehi beberapa ringgit dan terus kecewa. Perniagaan secara pos / internet telah menarik minat hampir setiap orang dengan harapan untuk menjadi kaya dengan lebih cepat. Secara amnya ianya tidak memerlukan peralatan yang rumit, cukup hanya modal yang minima dan tidak perlukan ruang pejabat yang mahal sewanya.

Urusniaga pos / internet merupakan satu jenis perniagaan yang boleh dijalankan oleh sesiapa sahaja dari rumah mereka dengan selesa. Mengenai resepi kejayaan di dalam urusniaga pos / internet ini ialah anda hanya perlu memahami apa yang akan anda lakukan. Ianya bukan satu permainan atau pun satu perkara yang perlu anda lakukan dan cuba dengan segera.

Ianya merupakan satu jenis perniagaan dan memerlukan satu pemahaman yang baik mengenai apa yang orang mahu membeli, mengapa mereka membeli, dan pelan pemasaran yang boleh membantu anda ke arah kejayaan. Untuk menjadi kaya dan berjaya dalam urusniaga pos / internet ini anda mesti mengetahui selok-belok dan pelan pemasaran.

Oleh itu anda perlu berfikir mengenai produk yang anda mahu jual – siapa yang mahu membeli – dan mengetahui mengapa mereka membeli, dan program yang akan anda usahakan untuk menjualnya dan bagaimana mereka mahu membeli produk anda kelak.

Cara paling baik dan ideal untuk menjual produk atau perkhidmatan adalah melalui cara ini – kerana ia memberikan tarikan kepada ramai orang. Ini disebabkan maklumat yang dijual akan memberikan pengetahuan dan juga panduan kepada mereka dan membolehkan mereka menjadi kaya.

Pada dasarnya ialah semua orang di dunia ini mahu mengetahui cara bagaimana untuk menjadi kaya – tanpa perlu melaburkan wang, masa dan usaha yang banyak. Jadi perkara utama yang perlu anda lakukan ialah melakukan sedikit penyelidikan pemasaran. Cuba lihat dalam semua penerbitan yang memaparkan iklan urusniaga pos / peluang perniagaan di internet.

Cuba fikirkan mengapa mereka melakukannya – dan bagaimana mereka melakukannya – kemudian cari formula tentang pelan perniagaan anda supaya anda boleh mengikuti cara mereka. Dengan maklumat dan panduan untuk cepat membina kekayaan yang anda miliki dan anda tentu boleh menjadi ‘prime source’ atau pun mempunyai sumber utama produk.

Ada 2 cara untuk anda jalankan. Anda boleh menjadi penulis yang akan pening kepala dengan berbagai karenah dan urusan untuk mencari bahan, atau anda boleh membeli laporan / panduan / buku yang boleh dicetak dan dijual semula dan anda boleh menjualnya sebagai milik anda.

Sebagai penulis, anda perlu membuat penyelidikan, menulis, mencetak, pengiklanan dan memenuhi pesanan. Jika anda menjadi pengedar anda hanya perlu membayar sekali sahaja, selebihnya anda hanya perlu menumpukan pada usaha penjualan sahaja. Anda juga masih perlu mengendalikan percetakan, pengiklanan dan memenuhi pesanan – tetapi anda mempunyai kelebihan untuk memilih dan hanya mengambil produk yang boleh memberikan wang yang banyak kepada anda.

Seperti kebanyakkan penulis, hanya 10% daripada mereka menghabiskan masa untuk membuat penyelidikan, menulis dan mengarang. Penulis perlu membuat usaha yang lebih sedikit berbanding menjadi pengedar di mana mereka hanya perlu menjual sahaja.

Penyelidikan yang anda jalankan haruslah menjadikan anda mendapat idea yang baik untuk menjual – apa yang orang mahu beli – dan tajuk apakah yang membolehkan minat orang membeli untuk mendapat keuntungan. Perkara seterusnya ialah anda perlu membuat penyelidikan di dalam banyak penerbitan khususnya akhbar harian dan mingguan serta di dalam internet yang ada menawarkan ruang iklan untuk iklan kecil dan urusniaga pos / internet.

Kebanyakan pengiklan akan memperolehi keuntungan melalui iklan mereka. Fikirkan program yang manakah yang mahu anda jalankan dan bagaimana anda boleh memperolehi wang melaluinya. Iklan yang paling baik ialah yang menawarkan tawaran percuma ataupun pelan pemasaran untuk mendapatkan wang.

Iklan anda mungkin berbunyi begini : LAPORAN PERCUMA! “Rahsia dalaman untuk memiliki empayar perniagaan yang bernilai berjuta-juta ringgit dalam urusniaga MLM“ Hantarkan sampul surat bersetem dan beralamat sendiri kepada (nama dan alamat anda) ataupun jikalau mengiklan di dalam internet, anda bolehlah membuat satu borang kecil dan meminta alamat email mereka. Ataupun, anda bolehlah menyediakan pautan untuk memuaturun e-buku / laporan percuma tersebut.

Dalam membalas surat-surat / email yang anda terima melalui iklan tersebut, hantarkan kepada mereka keterangan ringkas sepanjang satu muka surat penuh yang menerangkan RAHSIA MLM secara ringkas.

Kemudian sediakan ‘borang pesanan’ di bahagian bawah muka surat tersebut untuk mereka yang berminat mengenai MLM supaya mereka boleh memesan laporan / panduan yang mereka ingini dengan harga RM15 atau RM20 untuk RAHSIA lengkap MLM anda itu. Anda juga boleh menyertakan lain-lain tawaran ‘panduan / laporan RAHSIA’ di dalam surat / email tersebut supaya mereka boleh membeli panduan yang lain pula.

Pada masa yang sama, anda susun nama dan alamat / alamat email, taip dan simpankan nama orang-orang yang menghantar surat pertanyaan dan yang membeli panduan / laporan kewangan anda itu. Anda sekarang sudah boleh memiliki senarai nama pelanggan yang boleh digunakan sendiri ataupun boleh disewakan / dijual kepada orang lain khususnya kepada mereka yang menjalankan urusniaga pos / internet dan menjual sistem kewangan yang lain.

Anda boleh memperolehi pendapatan dan keuntungan yang lumayan melalui urusniaga menjual senarai nama pelanggan tersebut. Simpan setem yang anda perolehi daripada surat-surat tersebut dan anda boleh menjualnya kepada pengumpul koleksi setem (peminat setem) dengan harga yang tinggi.

Simpan sampul surat yang mempunyai alamat “sila kembalikan kepada … jika tidak sampai”. Jika anda sudah mempunyai satu atau dua ribu koleksi ini, anda boleh menjualnya kepada syarikat yang mencari senarai nama pelanggan dan memperolehi bayaran antara RM50 hingga RM200.

Cara lain untuk membuat iklan ialah dengan menawarkan buku atau laporan anda untuk dijual terus melalui iklan tersebut sendiri. Contohnya seperti berikut : “RAHSIA DALAMAN UNTUK MEMILIKI EMPAYAR PERNIAGAAN MLM YANG BERNILAI BERJUTA RINGGIT” Panduan terbaru yang dinamik memberikan rahsianya. Kirimkan RM3 kepada (nama dan alamat anda).

Tetapi memang agak sukar untuk menjual sesuatu produk terus melalui iklan kecil tersebut kerana ia tidak cukup ruang untuk menceritakan semua teknik penjualan. Tetapi jika anda mahu membuat jualan melalui iklan kecil, anda haruslah mengenakan harga yang kurang daripada RM5 untuk produk anda. Produk yang berharga RM3 akan lebih menarik minat ramai pembeli berbanding yang berharga tinggi.

Produk yang berharga RM5 mestilah dibuat melalui ruang iklan yang berukuran sekurang-kurangnya satu inci persegi. Dan produk yang berharga RM20 mestilah dijual melalui ruang iklan yang berukuran satu muka surat penuh bersaiz A4 atau 8 x 11 inci. Dan produk yang berharga melebihi RM40 seharusnya dijual melalui surat jualan yang ditulis dengan lebih professional.

Apabila anda mahu memulakan perniagaan dalam urusniaga pos ini, cuba tumpukan hanya kepada jenis iklan yang kecil terlebih dahulu (*klasifikasi / rampaiiklan) – uji kuasa tarikan iklan anda dan produk anda. Cuba lakukan analisa, berlatih dan menulis semula beberapa iklan yang dibuat oleh orang lain dan buat ujian melaluinya dan buat iklan di dalam satu atau dua buah penerbitan sahaja.

Cubalah lakukan ujian dan kajian sehinggalah anda boleh menempa kejayaan. Dengan maksud lain jika iklan anda kosnya RM30 dan anda memperolehi untung sebanyak RM150 – ambil semula RM150 tersebut dan laburkan untuk iklan yang sama itu dengan lebih kerap lagi, bukan hanya di dalam penerbitan yang sama tetapi di dalam beberapa buah penerbitan yang lain lagi.

Gunakan keuntungan yang anda perolehi untuk dilaburkan semula di dalam lebih banyak penerbitan bagi tujuan iklan dan promosi – biar lebih ramai lagi orang dapat melihat iklan anda itu. Adalah penting diingatkan supaya anda tidak terlalu berharap supaya anda boleh dapat hidup selesa dengan cepat atau segera melalui usaha pada peringkat awal ini.

Sebab itulah ia perlu dijalankan secara sambilan terlebih dahulu sebelum anda merancang berhenti kerja kecuali anda mempunyai simpanan mencukupi untuk tempoh 3 – 6 bulan. Kejayaan di dalam urusniaga pos banyak bergantung kepada pelaburan yang banyak di dalam pengiklanan. Peruntukkan sebanyak RM100 dan buat iklan di dalam penerbitan yang mempunyai edaran yang banyak dan meluas.

Katakan anda memperolehi RM300 daripada pelaburan sebanyak RM100, ambil RM300 tersebut dan laburkan semula untuk tujuan iklan di penerbitan yang sama dan juga beberapa penerbitan lain. Dengan itu keuntungan dan perolehan anda akan menjadi tiga kali ganda, dan terus lakukan begitu di lebih banyak penerbitan lagi.

Dan dengan membuat lebih banyak pendedahan iklan di lebih banyak penerbitan dalam masa enam bulan sahaja, anda akan dapat memperolehi pendapatan sehingga boleh mencecah 5 angka (RM10,000) sebulan. Inilah rahsia mudah untuk menjadi kaya di dalam urusniaga pos melalui kursus mudah ini. Semoga anda akan terus berusaha dan berjaya.

(35)

Bertukar-tukar link dengan saya disini…

Advertisements

Make a Comment

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: